Честит юбилей на Peter Gabriel! Британският музикант става на 70

Честит юбилей на Peter Gabriel! Британският музикант става на 70
13 Февруари 2020

Честит рожден ден на британския музикант и автор на песни Peter Gabriel. Той е роден на 13 февруари през 1950 година и днес празнува своя 70-и рожден ден!

Gabriel става известен в началото на 70-те години като вокалист и фронтмен на прогресив рок групата Genesis. През 1975 г. напуска бандата за да стартира соловата си кариера. Албумът му от 1986 г., "So" е неговото най-продавано издание и е сертифициран с тройна платина във Великобритания и пет пъти платина в САЩ. Най-успешният сингъл от албума - "Sledgehammer" достига до №1 както в британския чарт, така и в САЩ и му печели рекордните девет награди на MTV Video Music Awards през 1987 г. Според доклад от 2011 г. това е най-пусканото музикално видео в ефира на MTV за всички времена.

Peter Gabriel е и съосновател на фестивала за етно-музика и танци "WOMAD", който популяризира на запад този род музика. Като признание за многогодишния му активизъм в областта на правата на човека пък той получава наградата "Човек на мира" от лауреатите на Нобеловата награда за мир през 2006 г., а списание Time го обяви за един от 100-те най-влиятелни хора в света през 2008 г. Въведен е в Залата на славата на рокендрола като член на Genesis през 2010-а, последвано от включването му и като солов изпълнител през 2014 г.! През кариерата си има 21 номинации за награди Grammy и е носител на 6 от престижните грамофончета.

Прочетете още