Честваме 24 май – Ден на българската азбука, просвета и култура

Честваме 24 май – Ден на българската азбука, просвета и култура
24 Май 2023

На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Празникът на светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост, се чества като празник на училището за първи път на 11 май 1851 г. в едноименното епархийско училище в Пловдив. Инициативата е на Найден Геров. През 1857 година този празник започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии.

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. отбелязването на Деня на българската просвета и култура и църковното възпоминание на Св.св. Кирил и Методий се честват на един ден – 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват църковен празник на Св Св Кирил и Методий на 11 май и светски празник на 24 май.

Химнът на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост е “Върви, народе възродени”. Автор на текста е поетът Стоян Михайловски, който написал стихотворението през 1892г в град Русе. Първоначалният текст бил озаглавен „Химн на Св.св. Кирилъ и Методи” и е публикуван през 1892г  в сп. “Мисъл”, кн. IX-X. Музиката към химна е създадена от през 1901г.

Прочетете още