Ето кои храни ни действат като антиоксиданти

Ето кои храни ни действат като антиоксиданти
16 Април 2021

Антиоксидантите ни помагат за изхвърлянето на токсините от организма, затова те са много важни за тялото ни, тъй като помагат да бъдем по-здрави. Те представляват група от витамини, минерали и ензими, които предпазват организма от образуването на свободни радикали. Свободните радикали са атоми или молекули, на чието въздействие е подложен организма всеки ден. Образуват се в резултат на вредното въздействие на външната среда – автомобилните газове, тютюнев дим, слънчева радиация, употреба на алкохол и пр. Тези свободни радикали в организма ни са предпоставка за редица заболявания, каквито са белодробните, сърдечно-съдови и неопластични. И най-добрия начин да се предпазим от вредното им действие е чрез храни или хранителни добавки, богати на антиоксиданти.

Това са храните, които съдържат антиоксиданти и правят естествен детокс на нашето тяло:

Основните източници на силния антиоксидант витамин С в храните са: цитрусови плодове и киви, грозде, чушки, лют пипер, касис, ряпа, карфиол, броколи, магданоз, рукола, прясна мащерка, кориандър и лук.

Аспержи, авокадо, спанак, праскови и ябълки – те съдържат антиоксиданта глутатион.

Богати на витамин Е са маслените семена - орехи, лешници, бадеми, тиквени семки, слънчогледови семки и др. Има го също в авокадо, фъстъци, пълнозърнести храни, къри, риган и киви.

На витамин D най-богати са храните от животински произход - черен дроб на треска, мазни риби (скумрия, сардина, риба тон и сьомга), скариди, яйчен жълтък, сирене и масло. Гъбите са единственият зеленчуков източник на този витамин.

B-каротин се съдържа се най-вече в масло от черен дроб на треска, черен дроб, лют пипер, моркови, сушени кайсии, тиква, магданоз, зрели домати, броколи и зелено зеле.

Горските плодове. Те са пълни и с фибри, витамини и полезни минерали. Те се борят с карциногенните, които са основната предпоставка за рака. Боровинките например помагат за мозъчната дейност и концентрацията, а също така намаляват и процеса на стареене на тялото.

Чушки (комбинация от витамин Е,Ц и А).

Боб – той е пълен на фитохимикали, които спират разрушаването на клетките и появяването на раковите заболявания.

Ягодите са един от най-добрите източници на антиоксиданти. Много богати са на витамин Ц, а освен това помагат и за образуването на колаген, който е ключов елемент за здравата кожа и на фолиева киселина, която помага за кръвообращението.

Чайът и кафето съдържат антиоксиданти, които се борят срещу сърдечен удар и рак.

Чесън. Може да го ползвате в подготовката на много ястия, изключително полезен е.

За добра чревна флора имаме нужда и от фибри - те се съдържат в храни като праз, чесън, зелена салата, фасул, лук, банани, и пълнозърнесто брашно.

Максималният ефект на антиоксидантите се получава, когато действат по двойки или на групи, затова се убедете, че в менюто ви присъства повече от един антиоксидант.

Прочетете още