Хапвайте тиква за по-добро здраве на сърцето и кръвоносните съдове

Хапвайте тиква за по-добро здраве на сърцето и кръвоносните съдове
8 Октомври 2019

В сезона на тиквата, решихме да ви запознаем с това, какви са полезните й свойства. Тя е един от най-разпространените плодови зеленчуци по нашите земи и е богата на аминокиселини. Съдържа 245% витамин А и 19% витамин С от препоръчителния дневен прием. Тя е богата още на витамин В2 и Е, както и минералите калий, мед, манган и желязо. Съдържа по-малки количества магнезий, фосфор, цинк и фолат. Освен че е пълна с витамини и минерали, тиквата е нисококалорична, тъй като съдържа 94% вода. Освен това тиквените семки са годни за консумация и са много полезни за здравето.

Благодарение на разнообразието от хранителни вещества, включително витамин С, калий и фибри, тиквата е полезна за здравето на сърцето. Проучвания показват, че хората с по-висок прием на калий, имат по-ниско кръвно налягане и понижен риск от инсулт – два рискови фактора за сърдечни заболявания. Тиквата съдържа и антиоксиданти, които понижават лошия холестерол и същевременно с това блокират окислението му.

Консумирането на тиква може също да спомогне и за намаляване на излишните килограми, тъй като е с голямо съдържание на вода. Полезна е и при анемия, заболявания на бъбреците и черния дроб. Тя е и диуретик, но също предотвратява констипацията.

За да се запазят по-добре полезните вещества, е най-добре тиквата да е задушена или печена, защото при варенето, част от съставките остават във водата.

Прочетете още