
Антиоксидантите ни помагат за изхвърлянето на токсините от организма, затова те са много важни за тялото ни, тъй като помагат да бъдем по-здрави. Те представляват група от витамини, минерали и ензими, които предпазват организма от образуването на свободни радикали (в резултат на вредното въздействие на външната среда – автомобилните газове, тютюнев дим, слънчева радиация, употреба на алкохол и пр.). И най-добрия начин да се предпазим от вредното им действие е чрез храни или хранителни добавки, богати на антиоксиданти.
Кои храни ни действат като антиоксиданти:
Основните източници на силния антиоксидант витамин С в храните са: цитрусови плодове и киви, грозде, чушки, лют пипер, касис, ряпа, карфиол, броколи, магданоз, рукола, прясна мащерка, кориандър и лук.
Богати на витамин Е са маслените семена - орехи, лешници, бадеми, тиквени семки, слънчогледови семки и др. Има го също в авокадо, фъстъци, пълнозърнести храни, къри, риган и киви.
На витамин D най-богати са храните от животински произход - черен дроб на треска, мазни риби (скумрия, сардина, риба тон и сьомга), скариди, яйчен жълтък, сирене и масло. Гъбите са единственият зеленчуков източник на този витамин.
B-каротин се съдържа се най-вече в масло от черен дроб на треска, черен дроб, лют пипер, моркови, сушени кайсии, тиква, магданоз, зрели домати, броколи и зелено зеле.
За добра чревна флора имаме нужда и от фибри - те се съдържат в храни като праз, чесън, зелена салата, фасул, лук, банани, и пълнозърнесто брашно.
Максималният ефект на антиоксидантите се получава, когато действат по двойки или на групи, затова се убедете, че в менюто ви присъства повече от един антиоксидант.