Кои храни ни действат като антиоксиданти

Кои храни ни действат като антиоксиданти
25 Април 2023

Антиоксидантите ни помагат за изхвърлянето на токсините от организма, затова те са много важни за тялото ни, тъй като помагат да бъдем по-здрави. Те представляват група от витамини, минерали и ензими, които предпазват организма от образуването на свободни радикали (в резултат на вредното въздействие на външната среда – автомобилните газове, тютюнев дим, слънчева радиация, употреба на алкохол и пр.). И най-добрия начин да се предпазим от вредното им действие е чрез храни или хранителни добавки, богати на антиоксиданти.

Кои храни ни действат като антиоксиданти:

Основните източници на силния антиоксидант витамин С в храните са: цитрусови плодове и киви, грозде, чушки, лют пипер, касис, ряпа, карфиол, броколи, магданоз, рукола, прясна мащерка, кориандър и лук.

Богати на витамин Е са маслените семена - орехи, лешници, бадеми, тиквени семки, слънчогледови семки и др. Има го също в авокадо, фъстъци, пълнозърнести храни, къри, риган и киви.

На витамин D най-богати са храните от животински произход - черен дроб на треска, мазни риби (скумрия, сардина, риба тон и сьомга), скариди, яйчен жълтък, сирене и масло. Гъбите са единственият зеленчуков източник на този витамин.

B-каротин се съдържа се най-вече в масло от черен дроб на треска, черен дроб, лют пипер, моркови, сушени кайсии, тиква, магданоз, зрели домати, броколи и зелено зеле.

За добра чревна флора имаме нужда и от фибри - те се съдържат в храни като праз, чесън, зелена салата, фасул, лук, банани, и пълнозърнесто брашно.

Максималният ефект на антиоксидантите се получава, когато действат по двойки или на групи, затова се убедете, че в менюто ви присъства повече от един антиоксидант.

Прочетете още