
Един от първите симптоми на липса на магнезий е хроничната умора, която повечето хора се опитват да преборят с висока консумация на кафе, кола и чай. За съжаление тези възбуждащи напитки повишават нервно-мускулната възбудимост и задълбочават умората.
Магнезият (Mg) е минерал и се съдържа в значителни количества в организма, затова се числи към "макронутриентите". Името му идва от магнезия - древногръцко селище, известно с белия прах, покриващ всичко наоколо. Магнезият е бил използван през Ренесанса като лекарство против запек, но по-късно са открити и други негови свойства с капитално значение за организма, а именно:
Той играе важна роля при мускулните контракции, като регулира на клетъчно ниво нервно-мускулната възбудимост.
Както и витамин D, магнезият подпомага калция и фосфора да се фиксират в костната тъкан. Магнезият участва в образуването на имунната защита - той влиза в синтеза на анти-телата и на естествения интерферон (важна анти-вирусна молекула)
Магнезият може да се нарече "антистресов" елемент, поради свойството си да регулира силата на реакцията на организма на дадена агресия: студ, кавга, внезапен силен шум и т.н.. Колкото по-дълбока е липсата на магнезий, толкова индивидът става по-чувствителен, нервен и притеснен.
Децата имат специфични нужди от магнезий за растежа на костите, функционирането на мускулите и мозъчната дейност. Липсата на магнезий при децата е често в основата на оплаквания от типа: болки в корема, притеснителност, проблеми със съня, липса на апетит, нервни тикове.
Хората, които спазват диети рязко ограничават калорийния си прием, а храните, които съдържат магнезий са първите, които погрешно изключваме от менюто си в такъв случай.
Хранителни източници на магнезий:
- пълнозърнести храни - черен и ръжен хляб, бисквити от нерафинирано брашно, мюсли, овесени ядки
- варива: леща, боб, булгур
- небелени ядки - бадеми, лешници, орехи, фъстъци
- какао, шоколад
Основните причини за липсата на магнезий е високата консумация на рафинирани храни. При избелването на брашното се губят 96% от магнезия, а при полирането на ориза 83%.
Прочетете повече на edna.bg