Martin Scorsese бе отличен със „Златна мечка“ за цялостно творчество

Martin Scorsese бе отличен със „Златна мечка“ за цялостно творчество
21 Февруари 2024

Един от най-титулуваните и уважавани кинодейци в света, Martin Scorsese бе отличен с почетна награда „Златна мечка“ на международния кинофестивал в Берлин. Церемонията на 20 февруари беше сред най-дългоочакваните моменти на тазгодишното "Берлинале". Режисьорът, сценарист и продуцент бе удостоен с приз за цялостния си принос към филмовото изкуство.

Неговите ленти са паметни… Едва ли има човек, който да не е гледал (или поне чувал) „Шофьор на такси“, „Невинни години“, „Казино“, „От другата страна“, или „Вълкът от Уолстрийт“. Освен сред киноманите, Scorsese предизвиква възхищение и сред актьорите. Няма артист, който да не копнее да работи под неговата режисура. Прекарал над половин век зад камерата, в знаменитата си кариера той е носител на награди „Оскар“, „Сезар“, „Еми“, БАФТА, „Златен глобус“, приз за цялостно творчество от Американския филмов институт и др.

Сред носителите на почетна „Златна мечка“ са Oliver Stone, Sophia Loren, Alain Delon, Catherine Deneuve, Kirk Douglas, Claudia Cardinale, Meryl Streep, Helen Mirren и Steven Spielberg, който получи наградата миналата година.

Прочетете още