Музикантите с най-много албуми в класацията "The 500 Greatest Albums of All Time" на списание Rolling Stone

Музикантите с най-много албуми в класацията
5 Август 2020

Любопитно ли ви е кои артисти и групи попадат най-често в класацията "500-те най-велики албума на всички времена" на американското списание Rolling Stone!? Списък, придобил култов статус и често даван като пример за голям успех в историята на музиката, защото е съставен въз основа на гласовете на избрани музиканти, критици, журналисти и важни представители на индустрията. Ето кои артисти имат най-много албуми в емблематичната класация на списанието, превърнало се в музикална библия - "The 500 Greatest Albums of All Time":

С цели 11 албума първото място се заема от Bob Dylan. Веднага след него с по 10 се нареждат The Beatles и The Rolling Stones. Четири от творбите на ливърпулската банда са в Топ 10 на класацията, а Mick Jagger и компания имат един в Топ 10.

Трети сред 500-те е Bruce Springsteen с 8 тави. Eric Clapton е със същата сериозна бройка, но два от тях са соло албуми, три са с Cream, един Clapton записва с Derek and the Dominoes, един с The Yardbirds и един е в сътрудничество с John Mayall & the Bluesbreakers.

По 7 албума имат Neil Young и The Who, но 5 от творбите на Young са соло, а останалите два са с Crosby, Stills, Nash & Young и в съавторство с Buffalo Springfield.

С шест творби в класацията влиза Lou Reed - два от тях са соло, а останалите четири са с групата The Velvet Underground.

По пет от "500-те най-велики албума на всички времена" имат Led Zeppelin, David Bowie, Elton John, U2, Bob Marley and the Wailers, Radiohead и Paul Simon (два соло и три като част от дуета Simon and Garfunkel).

По четири творби имат Pink Floyd, Prince, Stevie Wonder, The Police, The Smiths, Grateful Dead, Sly and the Family Stone, Talking Heads и The Byrds.

С по три албума са редица музиканти и групи, сред които Black Sabbath, Elvis Presley, The Beach Boys, The Doors, The Jimi Hendrix Experience, Michael Jackson, Madonna, Nirvana, R.E.M., Red Hot Chili Peppers.

Прочетете още