Музиката, която носи оптимизъм и намалява тревожността и стреса

Музиката, която носи оптимизъм и намалява тревожността и стреса
17 Февруари 2021

Ново изследване дава информация, че попът от 80-те години на миналия век е музикалният стил, който най-добре намалява тревожността. Този жанр сваля най-ефикасно кръвното налягане заради позитивната носталгия, а това е показател за ниска тревожност. Това са установили турски учени, цитирани от вестник Daily Mail.

Специалистите от клиниката "Вера" за трансплантации на коса са изследвали връзката между музиката, стреса и оплешивяването.

Други жанрове, които свалят кръвното са попът от 90-те години, когато властваха изпълнители като Ace of Base, Bryan Adams, Cher, Coolio, Kylie Minogue, R.E.M., 4 Non Blonds, Whitney Houston и хеви метъла, представен от Кръстниците на жанра Black Sabbath.

Техно музиката, дъбстепът и рокът от 70-те години са с точно противоположния ефект - повишават кръвното налягане, а оттам и тревожността.

Резултатите може да изглеждат странни, но попът от 80-те години е оптимистичен и празничен. Той може да предизвика освобождаване на ендорфини и серотонин в мозъка, а те увеличават чувството за щастие и спокойствие, обяснява д-р Юмер Авланмъс.

Гневната музика, като метъла, може да помогне на слушателите да се справят с чувствата си и това също ги прави по-щастливи.

За изследването специалистите са свързали 1540 доброволци с монитори за кръвно налягане и пулс и са им пускали различна музика. Преди това те са ги накарали да направят логически тестове, за да предизвикат лек стрес.

Прочетете още