На 16 януари светът отбелязва за 20-а поредна година Деня на The Beatles

На 16 януари светът отбелязва за 20-а поредна година Деня на The Beatles
16 Януари 2021

Днес е Световният ден на The Beatles. Той се отбелязва на тази дата, защото именно на 16 януари, 1957 г. в Ливърпул е открит клуб Саvern, в който групата прави своя дебют. Денят се чества вече цели две десетилетия - от 2001 година, когато е официално обявен от ЮНЕСКО. Ливърпулската четворка остава в историята на музиката като едно от най-запомнящите се явления.

През 60-те години на XX век The Beatles се превръщат в един от символите на контракултурата. Признати са за една от най-влиятелните групи в историята на музиката. По време на съществуването си издават общо 12 албума, 13 миниалбума и 22 сингъла, продажбите от които са в размер на 1.3 млрд. копия. През 2004 г. Rolling Stone Magazine поставя легендарния състав на първо място в класацията "100-те най-добри изпълнители на всички времена".

През 1970 г. след излизането на последния им албум "Let It Be" групата се разпада и музикантите се впускат в солови проекти. През 1980 г. Джон Ленън е застрелян в Ню Йорк от Марк Дейвид Чапмън. През 2001 г. Джордж Харисън умира от рак на белите дробове. Пол Маккартни и Ринго Стар и днес продължават да творят - пишат музика и изнасят концерти.

Прочетете още