Наградените на 76-ия филмов фестивал във Венеция 2019 - Филмът "Жокер" спечели "Златен лъв"

Наградените на 76-ия филмов фестивал във Венеция 2019 - Филмът
9 Септември 2019

Поредното издание на един от най-авторитетните филмови форуми в света приключи с раздаването на наградите в съботната вечер. Филмът "Жокер" спечели най-голямото отличие - "Златен лъв". Хоакин Финикс, който пожъна множество похвали сред критиците по време на фестивала, играе вечния враг на Батман и проследява трансформацията му от уязвим самотник в самоуверен злодей. 

► Италиянският актьор Лука Маринели спечели приза за най-добър актьор за филма "Мартин Идън". Творбата е адаптация на едноименния роман на Джек Лондон и разказва за беден, амбициозен писател. Сюжетът е пренесен в Неапол в началото на 20 век. 

► За най-добра актриса журито определи французойката Ариане Аскариде за ролята й в "Световна слава". Във филма тя играе майка, отчаяна да помогне на финансово притиснатото си семейство. Действието на драмата се развива в Марсилия.

► Военната драма на Роман Полански "Офицер и шпионин" получи Голямата награда на журито. Тя е посветена на аферата "Драйфус" - френски офицер, обвинен в края на 19 век в шпионаж в полза на Германия, който по-късно е оправдан.

► Голямата награда на журито, Сребърен лъв, бе присъдена на "Аз обвинявам" на Роман Полански.

► Сребърен лъв за най-добър режисьор: Рой Андершон (Швеция) за "Относно безкрайността".

► Награда за най-добър сценарий: "№ 7 Cherry Lane" на Йонфан.

► Специалната награда на журито е за "Мафията No Piu Quella Di Una Volta" (Мафията не е това, което беше) на Франко Мареско.

► Със "Златен лъв" за цялостна кариера бяха отличени испанският режисьор Педро Алмодовар и британската актриса Джули Андрюс.

Прочетете още