Обувки, принадлежали на Elvis Presley бяха продадени на търг за 120 000 британски лири

Обувки, принадлежали на Elvis Presley бяха продадени на търг за 120 000 британски лири
5 Юли 2024

Чифт сини велурени обувки, носени от Elvis Presley, бяха продадени на търг за 120 000 британски лири (над 150 000 долара), информира CBS.

Blue Suede Shoes ("Сини велурени обувки") е хит на Elvis от дебютния му едноименнен албум от 1956 г. (кавър на Carl Perkins).

Кралят на рокендрола е носил обувките на сцената и извън нея през 50-те години на миналия век, включително по врeме на изпълнение на "I Want You, I Need You, I Love You" в рамките на участие в телевизионното предаване "The Steve Allen Show". И ги подарява на свой приятел, след като е призован да се присъедини към американската армия.

Собственикът на аукционната къща Henry Aldridge & Son, Andrew Aldridge разказва историята на обувките: "Когато Elvis постъпва в американската армия, той направил изпращане в имението си Graceland. След цяла нощ купон, той извикал някои от присъстващите на горния етаж и раздал част от дрехите, които не смятал, че ще му трябват или ще иска, когато се върне от армията. Сините обувки получил Alan Fortas, управител на клон в компанията на Elvis и негов приятел".

През изминалите години обувките са били изложени в различни музеи, а сега те бяха продадени на търг за 120 000 британски лири.

Снимка: Henry Aldridge & Son

Обувките са били проверени от Jimmy Velvet, близък приятел на rock & roll иконата и водещ специалист по наследството му.

Прочетете още