Омега-3 мастните киселини са свързани с доброто белодробно здраве

Омега-3 мастните киселини са свързани с доброто белодробно здраве
31 Юли 2023

Проучване, подкрепено от Националните здравни институти, показа, че Омега-3 мастните киселини в рибата и рибеното масло, каквито има в рибата тон, сьомгата и сардините, може да допринесат за здравето на белите дробове. Анализите представляват най-обещаващото доказателство, намерено досега, което свързва тези мастни киселини с доброто белодробно здраве.

"Знаем много за ролята на храненето при рак и сърдечно-съдови заболявания, но ролята на храненето при хронични белодробни заболявания е донякъде недостатъчно проучена", казва авторът на изследването д-р. Патриша А. Касано. "Това проучване допълва нарастващите доказателства, че омега-3 мастните киселини, които са част от здравословната диета, може да са важни и за здравето на белите дробове."

Според предишни изследвания Омега-3 мастните киселини имат и противовъзпалителни свойства, а това най-ново проучване показа, че по-високите им нива свързани с по-добра белодробна функция.

"Това мащабно проучване на населението предполага, че хранителните вещества с противовъзпалителни свойства могат да помогнат за поддържането на здравето на белите дробове", се съгласява с Касано д-р. Джеймс П. Кайли, директор на отдела за белодробни заболявания на Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта.

Диетичните насоки на Министерството на земеделието на САЩ препоръчват на хората да ядат поне две порции риба на седмица, въпреки че повечето американци не го правят.

Омега-3 мастни киселини също има в ядките и семената.

Прочетете още