Отиде си голямата Стоянка Мутафова

Отиде си голямата Стоянка Мутафова
6 Декември 2019

Легендата на българския театър Стоянка Мутафова почина рано тази сутрин на 97-годишна възраст. Голямата българска актриса имаше здравословни проблеми през последните 5 месеца и бе настанена в реанимацията на Военномедицинска академия.

На 2 февруари Стоянка Мутафова щеше да навърши 98 години. Родена в София, в семейство на драматург от Народния театър, нейният път е предначертан да бъде на сцената. И въпреки, че първо завършва филология в Софийския университет, следващото й обучение вече е в Държавната театрална школа към Народния театър "Иван Вазов", след което и следва в театралния отдел в Прага.

През кариерата си играе в над 90 театрални постановки. Многобройни са и ролите ѝ във филмови и телевизионни продукции като "Големанов", "Вражалец", "Милионерът", "Новогодишна шега", "Топло", "Любимец 13", "Кит" и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

За професионалните й постижения легендата на българския театър има множество отличия, сред които орден "Стара планина", наградите "Аскеер", "Златен век", "Златен Кукерикон", почетна награда "Принос в културата и обогатяването на световното театрално изкуство", голяма награда за изключителни постижения в световното театрално изкуство "Парад на изкуствата" и много други.

Стоянка Мутафова има три брака - с чешкия режисьор Роберт Роснер, с журналиста Леонид Грубешлиев, от когото е и дъщеря й Мария (Муки) и с артиста Нейчо Попов. Именно за него тя споделя, че е любовта на живота ѝ.

Днес любимата на поколения българи актриса е вече между звездите!
Поклон пред паметта ѝ!

Прочетете още