По-евтини телефонни разговори в ЕС от 15 май

По-евтини телефонни разговори в ЕС от 15 май
15 Май 2019

От днес, 15 май влизат в сила новите правила за по-евтини телефонни повиквания и кратки текстови съобщения в рамките на Европейския съюз.

След премахването на таксите за роуминг през юни 2017 г., тези нови тавани на цените за международни повиквания и SMS в ЕС са част от реформата на правилата в областта на далекосъобщенията. В резултат на това потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, ще плащат не повече от 19 евроцента с ДДС на минута и 6 евроцента с ДДС за изпратен SMS. Минималното първоначално време за таксуване е 60 секунди. Тарифите важат за всички оператори на територията на Европейския съюз.

И още, през 2020 г. в поне един голям град на всяка страна в ЕС трябва да е осигурено покритие от 5G мрежа чрез предоставянето на подходящи радиочестоти. Въвеждат се и задължителни правила, защитаващи потребителите. Например, правото за запазване на телефонен номер след прекратяването на договор и за възстановяване на неизползван предплатен кредит при прекратяване на договор.

Прочетете още