Ремонтират надписа HOLLYWOOD за 100-годишнината му

Ремонтират надписа HOLLYWOOD за 100-годишнината му
20 Септември 2022

Прочутият монументален знак HOLLYWOOD, превърнал се в символ на световната столица на киното, е монтиран за пръв път през 1923 г. и ще претърпи ремонт преди честванията на 100-годишнината му следващата година. Работата по него започна в понеделник и се очаква да продължи осем седмици, обяви организацията, която отговаря за надписа. "Този знак е гордост за Лос Анджелис и нямаме търпение феновете по света да го видят обновен за специалната годишнина", каза президентът на "Холивуд сайн тръст" Джеф Заринам.

Знакът HOLLYWOOD се състои от огромни бели букви с височина 13.4 метра всяка. Първоначално надписът гласял Hollywoodland и е бил предназначен за реклама на компания за недвижими имоти. В днешно време емблематичните букви са признати за исторически паметник, който олицетворява филмовото и телевизионното изкуство. Пътеката зад него продължава към Обсерваторията, която се прочува след филма "Бунтовник без кауза" с Джеймс Дийн. А зад Маунт Лий се намира мемориалният парк Форест Лоун - вечният дом на Бети Дейвис, Рони Джеймс Дио, Либерачи, Майкъл Джексън и много други.

Ето и нещо още по-любопитно: След направата на надписа, в продължение на години той е претърпявал многократни прояви на вандализъм и е оставал без някои от своите букви. През 1978 година след обществена кампания, с помощта на дарения, той е бил възстановен. Всеки от дарителите е дал сумата от 27 777 долара, която е достатъчна за изграждането на една буква. Така например буквата „H” е дарение от Терънс Донъли; буквата „Y” – от Хю Хефнър, а третото „О” от прословутия надпис – от Алис Купър в памет на комедианта Граучо Маркс.

Прочетете още