13 февруари - Отбелязваме Световния ден на радиото

13 февруари - Отбелязваме Световния ден на радиото
13 Февруари 2020

Днес отбелязваме световния ден на радиото. На тази дата през 1946 г. за първи път "гласът" на Обединените нации прозвучава в ефира на радиото на ООН. Днес, по инициатива на ЮНЕСКО, датата 13 февруари е приета и се отбелязва в цял свят като Денят на радиото.

Радиото е най-широко достъпната масмедия, достигаща до най-много хора по цял свят, независимо от образователната им степен, социално-икономически статус, пол и възраст. То е онова, към което сме се обръщали от поколения, винаги, когато ни е била нужна информация. Още от своето създаване радиото се доказва като най-бързото, най-доброто и най-достъпното средство за социално общуване. Радиовълните преодоляват границите, разстоянията и свободно достигат до всеки и навсякъде. Много технически новости са навлезли през годините, много са хората, допринесли за да стане радиото това, което е днес – медията, без която не можем.

Днес, дори след бума на новите средства за комуникация, радиото остава важен източник на информация. Използваме радиото, за да доставяме животоспасяващи новини, информация и дори образование до онези места, до които телевизията и интернет не достигат. То ни помага всеки път, когато имаме нужда от разтоварване, като ни дава хубава музика. Радиото е медията, без която не можем, която завинаги промени общуването между хората. Независимо кога, как и къде слушате радио – сутрин преди работа, докато пътувате или вечер преди да си легнете. Независимо дали го слушате със стария транзистор, през компютъра или телефона си, вкъщи или в колата си - радиото неизменно е част от нашето ежедневие.

Честит празник на всички замесени!

Прочетете още