За първи път българка е номинирана за "Най-добър учител в света"

За първи път българка е номинирана за
6 Октомври 2015

За първи път тази година ще бъде обявена номинация на българка за приза "Най-добър учител в света". Това ще се случи в 60 ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в столичния квартал Бенковски днес, 5 октомври - Международния ден на учителя, който ще се отбележи за първи път и у нас.

Global Teacher Prize ще бъде връчен на учител, който спечели из между номинирани от целия свят. Наградата е 1 млн. долара, но тя обикновено се дава за каузи и благотворителност.

Номинации и кандидатури се приемат до 10 октомври. Номинираната българка ще бъде директорът на 60-то ОУ Таня Борисова, номинирана от Елена Неделчева.

Международният конкурсът е под надсловДа върнем уважението и престижа на учителската професия. Самата Неделчева, която преподава още от 1988 година е категорична, че у нас българските учители не са уважавани на държавно ниво.

„Някак си самата институция учител вече се свързва само с пари и се борят хората само за пари. Няма го възрожденския дух. Дори сега с новия закон, който се приема се увеличава администрация, контролни органи, учебниците са неразбираеми, насажда се в децата чувството, че не могат, няма млади учители”, каза Елена Неделчева.

За това как е по света, тя даде пример с поведението на бившия британски премиер Тони Блеър, който по повод на приетите глобални цели за образованието до 2030 г. е направил обръщения и персонални е-мейли до 88 000 учители във Великобритания.

Прочетете повече на edna.bg

Прочетете още